måndag 21 april 2008

Svärmorsbrödet


Här kommer (på begäran) recept på svärmorsbröd, allmänt känt som "Mamma-bröd". I vår familj blir det "Farmors bröd". Du får gärna kalla det "Idas bröd" om du vill. Jag har fäölängt jästiden lite från orginalreceptet. Hoppas svärmor inte misstycker.


2 pkt jäst

5 dl vatten

1 msk salt

ca 600g mjöl


Blanda jäst och (ljummet) vatten

Tillsätt salt och arbeta i mjölet.

Låt jäsa i ca 30 min

Ta upp och knåda degen.

Forma till 8 baguetter och lägg på plåt.

Låt jäsa i ca 30 min

penlsa med vatten och strö på flingsalt och något mer, t.ex sesamfrön, timljan eller annan godsak. Grädda i 250 grader ca 15 min.


Man kan också peta i lite oliver eller feta ost, mums!

5 kommentarer:

Ida sa...

Den feta osten är alltså i själva verket FETAOST.

Sara sa...

Jaförstogne!:D

Det verkar vara ett riktigt momsigt bröd. Kanske kan jag få smaka när jag kommer och hälsar på?

Ida sa...

Absolut ska du få smaka. Jag baka ofta detta bröd, ibland flera gånger i veckan.

Anonym sa...

Roligt att brödet lever vidare. Ursprungligen kom receptet från Åland. Jag brukar variera mjölet med lite vetegroddar, solrosfrön och vad som finns och tillomed grädda på upp till 300. för att få den knapriga sega ytan, ingen duk över vid sista jäsningen hade jag sagt det också i Garda varianten? Jag har inte bakat det på evigheter. Hälsa familjen

fogblogg sa...

Det blir ännu bättre om man inte knådar degen utan bara fyser och formar med lite hjälp av mjöl (så det inte kladdar fast i händerna) efter första jäsningen alltså och sedan får jäsa på plåten - sen högsta värme !